galerie foto • mari duhovnici • picturile parintilor

 

 

G A L E R I E  F O T O • Parintele Nicolae Steinhardt • [ 1 2 ]

 
   

Parintele Nicolae Steinhardt de la Manastirea Rohia

foto © Alexandru Vlad

 
 
PARINTELE NICOLAE STEINHARDT • scurta biografie

1912 – La 12 iulie se naste in comuna Pantelimon de linga Bucuresti, Nicu-Aurelian Steinhardt. Tatal sau, inginerul si arhitectul Oscar Steindhardt, conducea o mica fabrica de cherestea.

1919 – 1929 – Invata la scoala primara „Clementa”, apoi urmeaza cursurile liceului „Spiru Haret”. Printre colegii mai mari de aici se numara Constantin Noica. Isi ia bacalaureatul in 1929.

1934 – Isi ia licenta in Drept si Litere la Universitatea din Bucuresti. in acelasi an, publica, sub pseudonimul Antisthius, extras din Caracterele lui La Bruyere, volumasul parodic in genul lui Cioran, Noica, Eliade…

1936 – Isi sustine la Bucuresti doctoratul in drept constitutional.

1937 – 1939 – Calatoreste in Elvetia, Viena, Paris si Anglia. Ajuns in tara, in 1939, incepe sa lucreze ca redactor la „Revista Fundatiilor Regale”.
1959 – in ianuarie refuzând presiunile securitatii de a fi folosit ca martor al acuzarii impotriva lui Constantin Noica, este introdus in „lotul” filosofului (si al prietenilor comuni) si este condamnat la 13 ani munca silnica pentru „crima de uneltire contra ordinii sociale”. Aceasta noua lovitura a sortii se dovedeste a fi hotaritoare, caci la 15 martie 1960, in inchisoarea Jilava, ieromonahul basarabean Mina Dobzeu il boteaza intru Hristos (era evreu), nas de botez fiind Emanuel Vidrascu (coleg de lot, fost sef de cabinet al maresalului Antonescu), iar ca martori ai tainei participa Alexandru Paleologu, doi preoti catolici, doi preoti uniti si unul protestant, „spre a da botezului un caracter ecumenic”.

1964 – Indata dupa eliberare, in august, la schitul bucurestean Darvari isi desavirseste taina botezului prin ungere cu mir si primirea sfintei impartasanii.

1964 – 1969 – Refuza, cu rigida intransigenta, „orice fel de colaborare cu comunismul”. Este incarcator-descarcator pe un camion de „Alimentara” pina cind este grav ranit in urma unui accident de circulatie ( 1968 ). Este spitalizat la „Pantelimon” pina in martie 1969. La insistentele prietenilor (Paleologu, Noica s.a.) reintra in viata literara prin traduceri, medalioane, mici eseuri publicate in „Secolul 20”, „Viata Româneasca” etc.

1980 – La 16 august este calugarit de I.P.S. Teofil Herineanu, arhiepiscopul Clujului. Staret i-a fost la Rohia, Serafim Man.

1989 – La 29 martie scriitorul-calugar moare la spitalul din Baia Mare.

 
 
Vezi >>>
fotografii de la înmormantarea Parintelui Nicolae Steinhardt
 
 


 

 

 

 

© teognost 2004