galerie foto • mari duhovnici • picturile parintilor

 

 

G A L E R I E  F O T O • Parintele Arsenie Boca • [ 1 2 3 4 ]

 
   
Parintele Arsenie Boca, mare indrumator de suflete din sec. XX
 
 
Picturile Parintelui Arsenie Boca >>>>  

PARINTELE ARSENIE BOCA • scurta biografie

1910 – Se naste la 29 septembrie, la Vata de Sus, langa Brad, judetul Hunedoara. Parintii sai, Iosif si Cristina, ii pun la botez numele Zian.
1929 – Zian face scoala primara in satul natal (4 clase) si apoi intra la Liceul National Ortodox „Avram Iancu” din Brad, pe care-l absolva in 1929.
1929 – Se inscrie la Institutul Teologic din Sibiu.
1933 – Mitropolitul Nicolae Balan il trimite cu bursa la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti. Face studii cu profesorul Costin Petrescu. Urmeaza cursuri de medicina (in special cele de anatomie), participa cu interes la prelegerile de mistica ale lui Nichifor Crainic. Frecventeaza si alte cursuri in domeniul culturii si artei.
1935 – In 29 septembrie este hirotonit diacon celib.
1939 – Dupa terminarea Academiei de Arte Frumoase, urmeaza o scurta perioada de ucenicie in monahism la Athos. La reintoarcerea in tara, aduce cateva manuscrise ale Filocaliei fostului sau profesor de la Sibiu, Parintele Dumitru Staniloae, cu care colaboreaza la realizarea in limba romana a acestei lucrari. Parintele Arsenie scrie dupa dictatul Parintelui Staniloae, realizeaza coperta Filocaliei si sustine lucrarea de tiparire prin numarul mare de abonamente pe care le procura. Pe buna dreptate Parintele Dumitru Staniloae il numeste „Ctitor de frunte al Filocaliei romanesti”.
1939 – In iunie intra in obstea Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus.
1940 – In 3 mai este tuns in monahism la Manastirea Sambata de Sus, primind acum numele de Arsenie.
1942 – In 10 aprilie este hirotonit preot.
1943 – La izvorul vaii Sambata, linga un povarnis aproape vertical, teraseaza stanca. In interiorul masivului, scobeste o deschizatura pe care o largeste in interior, cu intentia de a realiza o chilie in inima muntelui.
1943 – Intra in atentia Securitatii.
1945 – Este anchetat la Ramnicu Valcea.
1946 – Este anchetat la Brasov.
1948 – In 7 mai, de Izvorul Tamaduirii, este ultimul mare praznic sarbatorit la Sambata. Miscarea religioasa de aici are anvergura nationala.
1948 – Patriarhul Justinian se gandeste sa-l cheme pe Parintele Arsenie la treapta arhieriei.
1948 – Este anchetat la Fagaras.
1948 – In 25 noiembrie Mitropolitul Nicolae Balan il aduce personal la Prislop pe Ieromonahul Arsenie Boca. (continua)

 
 
   


 

 

 

 

© teognost 2004